Wil je een blog beginnen? Ik geef 10 tips

Blog beginnen 10 blogtips

Wil je een blog beginnen? Doen! Het is namelijk hartstikke leuk om te bloggen, te delen, te inspireren, te adviseren en om te laten zien waar jij goed in bent. Bloggen is niet alleen maar leuk, het is ook goed voor je vindbaarheid op Google en voor het vertrouwen in je naam, merk of onderneming. Maar denk er wel eerst goed over na. Bloggen is niet iets dat je er zomaar even bij doet. Het kost tijd, kennis, creativiteit en heel veel volhoudingsvermogen.

Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste. Het zou zo zonde zijn om de eerste weken/maanden heel veel tijd, kennis en liefde te stoppen in iets dat je hierna dood laat bloeden. Maar niet zo negatief, een blog beginnen is te gek en ik geef je 10 blogtips!

Ik schrijf zelf al zolang ik kan schrijven. Gedichtjes, verhalen en hersenspinsels. Maar mijn eerste officiële blog verscheen in 2013. Ik was de eerste jaren niet altijd even consequent, maar ik schreef en schrijf nog steeds met heel veel liefde en passie. De afgelopen 5 a 6 jaar heb ik met enige regelmaat geblogd. Op mijn toenmalige website, op Boyslabel, MamaZijn, Bloggerscafé, AlienTrick, maar het meest fanatiek op Vettt.nl. Vettt is hét inspiratieplatform voor Twentse ouders en aangezien ik moeder ben van twee jongens kan ik hier nog steeds mijn woorden kwijt. 

Welke content waar?

Wat het voor mij wel eens lastig maakte is dat een aantal websites waar ik op blogde het onderwerp ouderschap gemeen hebben. Dus welke content hoort waar? Dit kan lastig zijn, maar ook helemaal niet. Je kunt geen twee precies dezelfde blogs op twee verschillende websites plaatsen. Google weet dan niet meer welke pagina beter is en straft beide websites hiervoor af. Maar wanneer er overlap zit in een thema of onderwerp kun je de blogs natuurlijk ook op twee verschillende manieren schrijven. Persoonlijk of juist wat algemener, vol tips of meer verhalend. De ene website leent zich voor zakelijke blogs met handige tips, de andere website is juist heel geschikt om verhalen met een diepere laag op te delen. 

Bloggen met een doel

Schrijf een blog altijd met een doel en doelgroep voor ogen. Dit maakt het ook makkelijker voor jezelf om de juiste woorden te vinden en te weten wie je aanspreekt met je teksten. Op Vettt creëer ik laagdrempelige en handige content voor ouders in Twente. Ik schrijf over uitjes, traktaties, toffe jongenskleding of ik deel een persoonlijk verhaal. De doelgroep verwacht dit ook. Maar op deze website deel ik geen verhalen over mijn kinderen, over snotneuzen en een kekke jogger. Daar zitten jullie niet op te wachten. Jullie verwachten geïnspireerd te worden. Misschien wil je wel weten wie ik ben, omdat je mij misschien in wilt huren. Maar de content heeft altijd een zakelijke insteek.

In alle blogs die ik schrijf herken je toch wel mijn stijl. Mijn schrijfstijl is consequent, ik maak vaak (te) lange zinnen, gebruik geen hele moeilijke woorden en ik laat mijn persoonlijkheid doorschijnen. Ik houd niet van saaie lange stukken tekst, probeer herkenning te creëren en als het lukt een lach op je gezicht. Ook in de wat meer zakelijke blogs zit die persoonlijkheid. Ik ben geen robot en wil niet dat alle teksten op het internet hetzelfde zijn. We zijn allemaal mensen en ook al is het zakelijk, het mag best luchtig. Wat mij betreft! 

blogtips Vettt

Waarom blog ik?

Ik blog omdat ik het schrijven ontzetten leuk vind. Mijn hoofd ratelt altijd maar door (dag en nacht) en schrijven is een manier om alles uit mijn hoofd te krijgen, het een plekje te geven. Daarnaast is het toch fantastisch dat ik jullie lezers met mijn woorden kan inspireren, adviseren en vermaken?! Ik geef graag blogtips en advies. Niet dat ik alles weet, maar gewoon omdat ik het fijn vind om open te zijn en mijn kennis en ervaring met jullie te delen.

10 Blogtips – een blog beginnen

1) Zoek een onderwerp om over te bloggen

Het is voor de lezers fijn om te weten waar ze aan toe zijn, waarom moeten ze jou volgen? Krijgen ze advies, moeten ze om je lachen of schrijf je juist heel persoonlijk. Dit hoeft niet out in the open, als je het zelf maar weet. Zelfs als kies je voor het onderwerp moederschap, dan nog is het fijn om een thema, een niche te hebben. Een eigen vakgebied of een uitvergroting van je karakter. Dan weten je lezers meteen waar de content over gaat en op welke toon je schrijft. Belangrijk is dat je je hier wel aan houdt. En natuurlijk is dit niet zo zwart wit. Ook lezers willen graag verrast worden.

2) Zoek een platform om op te bloggen

Ga je je aansluiten bij een bestaand online blogplatform, wil je gastblogger worden of wil je een eigen blog beginnen? Alles is mogelijk en dat maakt het kiezen misschien moeilijk. Heb je geen verstand van internet, van een CMS, SEO, plug-ins etc. en heb je daar ook geen zin in? Sluit je dan aan bij een bestaand online blogplatform of word gastblogger. Vaak lever je dan alleen teksten en afbeeldingen aan en doet de ‘beheerder’ het vuile werk. Wil je wel meer weten, leren en ontdekken? Dan raad ik WordPress of WIX aan. Een blognaam of design kan je elk moment veranderen, maar wisselen van blogplatform is behoorlijk lastig. WordPress is de populairste blogservice ter wereld. Zeer gebruiksvriendelijk en toegankelijk. Heel veel mensen hebben er kennis van, dus er is altijd wel iemand die je kan helpen!

3) Even geduld a.u.b.

Het opbouwen van (grote) aantallen volgers duurt lang. Kijk niet naar anderen, ook zij hebben niet in 1 week XX duizend unieke volgers gekregen. Het kost tijd, geduld, creativiteit, eigenheid en doorzettingsvermogen om groot te worden!

4) Let op je blogfrequentie

Het grootste probleem van bloggen is tijd. Je hoofd loopt over van ideeën, maar deze netjes online krijgen in een leuke, grappige en aantrekkelijke blog kost tijd. Kies je er voor om elke dag te bloggen? Dat zorgt wel voor meer groei, maar zorgt er ook voor dat je jezelf vast zet. Doe je dit namelijk een maandje wel en zwak je daarna af. Dan ben je die volgers net zo snel weer kwijt. Je kunt beter zorgen voor een frequentie die je wel vol kunt houden, zodat het ook nog leuk blijft.

5) Wees persoonlijk en uniek

Er zijn duizenden blogs online te vinden, waarom zou iemand jou blog lezen? Wanneer je dicht bij jezelf blijft, dan ben je automatisch persoonlijk en uniek. Draag voorbeelden aan, noem namen, laat je lezers kennis met je maken, geef ze het gevoel dat ze je kennen. Dan willen ze ook terugkomen, omdat ze benieuwd zijn hoe het met je gaat. Daarnaast is unieke en authentieke content goed voor je vindbaarheid op Google en dit levert je meer verkeer op!

6) Geld verdienen met je blog?

Sommige bloggers willen dit niet en sommige bloggers hebben hier wel oren naar. Ik moet zeggen dat dit voor mij absoluut geen reden is om te bloggen en ik er ook nog nauwelijks geld mee verdien. Wel een paar gratis spullen, leuke activiteiten en tripjes. Maar wees eerlijk, bloggen is hard werken en met geld verdienen voor hard werken is niets mis! Dat heb ik de afgelopen tijd wel geleerd! En het is dan ook niet meer dan logisch dat je wil dat jouw blogs gewaardeerd worden. En niet alleen maar met gratis spullen, maar wanneer je voor of over een merk of bedrijf blogt, zeker ook met een vergoeding. Dat ben je gewoon meer dan waard!

Je eigen blog beginnen en geld verdienen? Hiervoor hoef je niet per se heel succesvol te zijn. Gelukkig geloven merken ook in de kracht van kleinere blogs. Maar helaas wordt dit toch door de grotere bedrijven nog te weinig zo gezien. 3 Mogelijkheden om geld te verdienen met je blog zijn bijvoorbeeld.

  • Advertorials: Dat zijn betaalde artikelen waarin je reclame maakt voor een dienst of product. Gevaar is dat je niet meer schrijft over dingen die je zelf leuk vindt, maar je laat leiden door geld.
  • Google Adsense: Het advertentie programma van Google. Dit zijn de advertenties die je meestal ziet in blogs aan de zijkanten/sidebars, of onder of tussen de tekst.
  • Affiliate links: Een affiliate link is een link die jij op jou website plaatst en waarmee jij verwijst naar een webshop. Wanneer er via jou link dan iets verkocht wordt, krijg jij een bepaald percentage van het bedrag. Dit kan bijvoorbeeld via LinkPizza.

7) Ga op zoek naar mede bloggers

Leuk toch, mensen opzoeken die hetzelfde doen als jij? Wees niet bang, ga niet tegen ze in, maar waardeer ze, communiceer met ze. Dat kan online, maar ook op zogenoemde blogevents. Reageer op posts en op hun social media kanalen. Dit levert je alleen maar leuke reacties op, dat weet ik zeker! Ik heb zoveel nieuwe mensen leren kennen door het bloggen en dat is me zo dierbaar. We delen tips, zijn open en eerlijk en hebben lol. Online en soms ook offline. Voordeel is dat ze je blogs ook kunnen delen en jij die van hun natuurlijk. Dat vergroot je bereik weer.

8) Verdiep je in zoekmachine optimalisatie (SEO)

Dit is een heel breed onderwerp, waar erg veel over te vertellen valt. Ik schreef een aparte blog over dit onderwerp. Wat heel belangrijk is, is het gebruik van de juiste zoekwoorden. Zoekwoorden zijn populaire woorden waar veel op gezocht wordt op Google. In je Google Analytics statistieken kun je zien op welke woorden je al veel gevonden wordt. Zorg ook voor goede titels. Sluit de titel aan bij de content? Maar houd altijd in de gaten dat je schrijft voor mensen die graag willen lezen wat jij schrijft en niet voor de machine Google! Dus interessante content die ook nog eens heel erg leesbaar is.

9) Gebruik mooi en rechtenvrij beeld

Een blog beginnen en content delen terwijl je nog geen goede foto’s hebt is geen goed idee. Het hele internet staat vol met foto’s, maar je mag deze foto’s niet zomaar gebruiken. Je mag een foto alleen gebruiken wanneer de maker toestemming geeft. Helaas ken je vaak de maker niet en wordt het dus allemaal heel erg lastig! Zelfs het vermelden van de bron alleen is niet genoeg. Dus ik zeg: brand je vingers hier niet aan! Dus als je zelf foto’s kunt maken, of iemand kent die dit goed kan, doe dit dan! Eigen foto’s sluiten het beste aan bij jou persoonlijke content. Maar dan moeten ze wel mooi en scherp zijn en een hoge resolutie hebben. En nee, je hoeft geen Anton Corbijn te worden, maar zorg dat de foto’s er aantrekkelijk uitzien. Heb je geen eigen foto’s die hieraan voldoen, dan zijn er stockfoto websites waar je gratis (soms tegen vermelding) foto’s kunt downloaden.

Hier zijn een paar websites met gratis stockfoto’s:nl.freeimages.comeverystockphoto.comrgbstock.com Maar blijf op de licenties en voorwaarden letten! 

10) Bloggen inzetten in je marketingstrategie

Door zakelijk bloggen in te zetten in jouw marketingstrategie kan je bedrijf razendsnel groeien. Want door met enige regelmaat te bloggen over jouw vakgebied geef je aan dat jij hierin expert bent. Jouw website komt vol te staan met waardevolle informatie. Hiermee kun je bezoekers trekken die hierin geïnteresseerd zijn. Die terugkomen om meer te lezen en te leren en die ook andere mensen verwijzen naar jouw website. Ook Google zal jouw website ranken als waardevol en haar bezoekers doorverwijzen naar jouw blogs. Deze bezoekers kunnen zo waardevol zijn dat ze uiteindelijk zelfs betalende klanten worden. 

Dit waren mijn 10 blogtips! Hopelijk weet je nu genoeg om een goede keuze te kunnen maken om wel of niet die blog te beginnen. Gelukkig is er online nog veel meer te vinden, dus ik zeg Google is your friend.

Hulp, advies of een strategie nodig? Dan is koffie MetMaryke misschien een goed idee. Wie weet kan ik jou verder helpen als contentcreator en met het opzetten van een effectieve contentstrategie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *