Geboortekaartjes & trouwkaarten

Geboortekaartje Jasmijn

Met heel veel liefde en passie heb ik de afgelopen jaren verschillende kaarten; geboortekaartjes, trouwkaarten, kerstkaarten en andere persoonlijke kaarten mogen ontwerpen. Alle kaarten zijn uniek en de wens van de klant staat hierbij altijd centraal. Niets zo mooi en bijzonder als een unieke en persoonlijke kaart!

Persoonlijke trouwkaarten en geboortekaartjes MetMaryke

“Voel de vrijheid van alles mooi te maken”, een quote van Loesje die ik mijzelf helemaal heb toegeëigend. Ik voel deze vrijheid! Toen in 2007 mijn nichtje Fajah werd geboren vroeg mijn schoonzus mij een geboortekaartje voor haar te ontwerpen. Door mijn grafische opleiding zat ik natuurlijk al wel in het creatieve wereldje en kende ik de opmaakprogramma’s en de do’s en don’ts van ontwerpen. Maar een geboortekaartje had ik nog nooit ontworpen. Een liefde was geboren…De liefde voor het ontwerpen van persoonlijke trouwkaarten, geboortekaartjes en andere feestkaarten. Maar ook van kleurrijke illustraties en (familie)portretten.

Geboortekaartje Jasmijn
Geboortekaartje Jasmijn

Het ontwerpen van persoonlijke trouwkaarten & geboortekaartjes

Omdat ik op mijn werk steeds minder ging ontwerpen en steeds meer ging managen miste ik het grafische en het creatieve. Dus ging ik thuis hobbymatig aan de slag. Met heel veel liefde en passie ontwerp ik sindsdien kaarten zoals trouwkaarten en geboortekaartjes op maat. Ik luister naar de wensen van de opdrachtgever en laat mijn creativiteit hierop los. Niets zo mooi en bijzonder als een persoonlijke en unieke kaart. Ik maak geen twee kaartjes hetzelfde, omdat ik iedereen zijn of haar eigen kaartje gun.

Zelfontworpen illustraties

Wil jij een unieke en persoonlijke illustratie op je kaart? Ik illustreer onder andere familieportretten, bloemen, dieren en nog veel meer. Ik heb een eigen stijl ontwikkeld die wordt omschreven als vrolijk, kleurrijk en herkenbaar. Hier lees je er meer over.

Werk uit handen nemen

Met mijn kennis en ervaring van verschillende ontwerpprogramma’s, papiersoorten, kleuren, communicatie en druktechnieken kan ik heel goed advies geven en helpen een passende keuze te maken. Wanneer ik een aanvraag voor een trouwkaart of geboortekaartje krijg vraag ik eerst om voorbeelden. Van soortgelijke kaartjes, maar ook van kleuren, vormen, lettertypes, formaat, papiersoorten en druktechnieken. Ik kan dan advies geven over kosten en of ik het überhaupt wel kan en wil realiseren. Is er een akkoord, dan ga ik aan de slag.

Inspiratie

Ik laat me inspireren door kleuren, illustraties, gebruik van lettertypes, door papiersoorten en verschillende druktechnieken. Pinterest is echt de plek waar je los kunt gaan op inspiratiegebied. Als het formaat bekend is, maak ik het juiste lege bestand aan in InDesign. Ik begin dan vaak met de achtergrond en werk dan van groot naar klein. Lettertypes zoek ik altijd heel zorgvuldig uit of creëer ik (deels) zelf omdat ik echt dol ben op letters. Lettertypes spelen zo’n belangrijke rol in alle verschillende uitingen, dat wordt vaak niet eens opgemerkt.

Langzamerhand ontstaat er een ontwerp. Dan klopt het evenwicht, de kleuren, de beelden, de teksten en de verhoudingen. Vaak ontwerp ik eerst een deel van de kaart, de voorkant meestal. Dan stuur ik deze op ter controle en pas hierna maak ik het ontwerp verder af. Vaak zit ik op de goede weg en is het hierna een kwestie van de laatste puntjes op de i.

Langzamerhand ontstaat er een ontwerp. Dan klopt het evenwicht, de kleuren, de beelden, de teksten en de verhoudingen. Vaak ontwerp ik eerst een deel van de kaart, de voorkant meestal. Dan stuur ik deze op ter controle en pas hierna maak ik het ontwerp verder af. Vaak zit ik op de goede weg en is het hierna een kwestie van de laatste puntjes op de i.

Je trouwkaart of geboortekaartje naar de drukker

Trouwkaarten kunnen meteen na goedkeuring naar de drukker worden gestuurd. Maar in het geval van geboortekaartjes wacht ik natuurlijk de geboorte af. Ik vul, zodra de baby geboren is, de laatste gegevens in en dan kan ik het drukwerk bestellen. Ik ben altijd zo benieuwd naar het eindresultaat en vraag altijd of ik ook een kaartje mag ontvangen. Niets fijner dan een goed gelukt kaartje in mijn hand.

Helaas gaat er ook wel eens wat fout. Zo zat er in de trouwkaart van Heleen & Arjan een spelfout en was het wit op het geboortekaartje van Sieme niet meteen echt wit-wit. En dat is natuurlijk echt balen! Gelukkig is het meestal met de drukker wel op te lossen, maar bij drukwerk zijn fouten vaak kostbaar. Dus een hele goede eindcontrole van de persoonlijke kaarten, voordat ze naar de drukker gaan, is echt een must. En daar voel ik me altijd heel verantwoordelijk voor.

Persoonlijk en uniek, maatwerk dus

Wanneer ik geboortekaartjes (kerst- , rouw- of trouwkaarten) zie, bij mensen op de kast, in het mandje van de verloskundige of op internet, dan gaan me de haren vaak overeind staan. Vreselijk, wat zijn veel kaartjes lelijk, onpersoonlijk en/of saai (mijn mening!) en wat is er veel van hetzelfde. Jammer! Ik vraag me altijd af waarom mensen voor de makkelijke weg kiezen en zomaar een kaartje op internet bestellen. Wie weet hebben de buren wel hetzelfde kaartje gekozen…

Maar ik snap ook wel dat dit vaak onwetendheid is. Dat mensen denken dat het op maat laten maken van een trouwkaart of geboortekaartje heel duur is. En dat ze gewoonweg niet weten waar te beginnen met zoeken. Maar het kan dus ook anders.

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn persoonlijke kaarten? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *