Zakelijk bloggen, hoe vind je bloginspiratie?

Hoe vind je bloginspiratie?

Het vinden van bloginspiratie is soms gemakkelijk en soms heel erg moeilijk, net zoals alles in het leven! In deze blog geef ik je tips hoe je bloginspiratie vindt. Want met (zakelijk) bloggen trek je meer bezoekers naar je website, verbeter je de online reputatie en bekendheid van je merk of onderneming én werk je ook nog eens aan de verbetering van de vindbaarheid van je website in Google. Door te bloggen kun je laten zien dat jij expert bent op jouw vakgebied, je kunt je volgers meenemen, inspireren en voorzien van heel veel informatie. Na het lezen van een interessante blog is overgaan tot een aankoop, download of contactmoment nog maar een hele kleine stap. Heel veel bedrijven laten de mogelijkheden van zakelijk bloggen onbenut en dat is jammer.

Ik snap wel dat veel ondernemers bloggen op een laag pitje zetten. Vaak omdat ze het belang, zoals hierboven omschreven, er niet van inzien. Omdat ze zelf niet kunnen of willen schrijven en omdat het niet zo belangrijk lijkt als alle andere to-do’s op de lijst. Dat ze daar de fout mee ingaan is voor mij makkelijk zeggen. Ik schrijf graag en geloof ik de meerwaarde van bloggen. Ik neem dan ook graag deze, voor veel ondernemers, niet zo’n leuke taak over. Ik schrijf al jaren en heb ervaren wat blogs kunnen doen. Blogs geven je tips, bijvoorbeeld over het verzorgen van bloemen, het bezoeken van een leuke gezinscamping of het maken van een recept met avocado. Op de website waar ik de blog las over bloemenverzorging kocht ik binnen twee klikken ook een bos rozen. Ik boekte een camping naar aanleiding van de blog over leuke gezinscampings en ik kocht mijn ingrediënten bij de winkel die het recept deelde.

Door te bloggen trek je een breed publiek aan en ook al koopt niet iedereen iets bij je, ook al nemen ze geen contact op en komen ze nooit meer terug. Deze lezers zijn goud waard omdat je weet dat ze kwamen vanuit interesse in jouw vak, daar waar jij expert in bent. Hoe meer je blogt, hoe meer lezers je trekt en hoe groter de kans dat er mensen tussen zitten die wel met je willen samenwerken, die wel jouw producten willen kopen of jouw diensten willen afnemen. Wil je meer weten over het starten met bloggen? Lees dan mijn blog met 10 tips.

Bloginspiratie

Maar waar blog je dan over? Dat kan ik niet zo een, twee, drie vertellen. Wel kan ik je tips geven om de juiste onderwerpen te vinden. Jij bent de expert. Voor jou lijkt alles wat jij weet koek en ei. Maar verplaats je eens in je doelgroep. Die zijn ook geïnteresseerd in de meest eenvoudige dingen. Zij zijn namelijk (nog) geen expert. Maak een Trello bord, pak een notitieboekje en schrijf op wat je te binnen schiet. Dat hoeft niet allemaal vandaag natuurlijk. Soms schieten je op de fiets naar je werk ineens allemaal leuke ideeën te binnen. Fijn voor die momenten dat je even geen bloginspiratie hebt. Naast een onderwerp is de titel van je blog (het eerste contactmoment voor de lezer) ook heel belangrijk. Meer over een pakkende titel van je blog vind je hier.

Hierbij mijn 5 bloginspiratie tips:

1) Inspiratie uit vakbladen en blogs

Lees vakbladen, nieuwsbrieven en blogs over jouw vakgebied, vind hier je bloginspiratie. Verplaats je tijdens het lezen in je doelgroep en bedenk waar ze meer over zouden willen weten. Kijk op social media, zoals Pinterest en ontdek waar jouw doelgroep mee bezig is. Wat zouden ze willen weten? Geef er wel je eigen draai aan, want jij bent tenslotte uniek.

2) Gebruik comments als inspiratie

Ga eens de comments op je website of social media kanalen van de laatste tijd door. Op welke posts reageren mensen en wat zeggen ze dan? Stellen ze vragen of vertellen ze hun eigen verhaal? Wie weet zit hier een leuk nieuw onderwerp of een vervolgblog in?

3) Actualiteiten

Deze inspiratie komt vanzelf, volg het nieuws, lees de krant en houd je Twitter tijdlijn goed in de gaten. Inspelen op de actualiteiten moet je wel snel doen, voor je het weet ben je alweer te laat.

4) Maak lijstjes

Het maken van lijstjes werkt altijd goed. Top 10 verzorgingstips, 5x de lekkerste vegan gerechten of 6 lekkere wijnen bij visgerechten. Je kunt van alles lijstjes maken en op deze manier jouw kennis en ervaring overbrengen op de lezers.

5) Geef tips

Je kunt tips geven over onderwerpen waar jij alles (of heel veel) van af weet. Deel jouw kennis met jouw doelgroep, wordt expert in hun ogen. Belangrijk is dat je het in je eigen woorden opschrijft, houd het dicht bij jezelf en ga niet kopiëren.

Dit zijn 5 tips waar je zeker weten een tijdje mee vooruit kunt. Kom je er niet uit of wil je het schrijven van blogs uitbesteden? Dat snap ik, want taken die je niet liggen kun je het beste uitbesteden aan iemand die er wel de kennis van en passie voor heeft. Zo iemand ben ik. Samen onder het genot van een kopje koffie eens bespreken wat er mogelijk is?